Deletee

Deletee

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Gulasz z żołądków i marchwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz z żołądków z kurczaka i marchwi to idealne zastąpienie tradycyjnego węgierskiego gulaszu, a na dodatek potrawa jest bardzo tania.

Gulasz z żołądków i marchwi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z żołądków i marchwi

 

  • pół kg żołądków z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • szklanka bulionu z kurczaka
  • pół małej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • olej

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków i marchwi
Żołądki z kurczaka myjemy, czyścimy i wrzucamy do wody by się ugotowały na miękko. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę a obrana surową marchew trzemy na tarce. Gdy żołądki będą już miękkie kroimy je w drobne paseczki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę, pilnujemy aby się nie przypaliła. Gdy już jest zeszklona dodajemy potartą marchew i smażymy 2 minuty. Zalewamy bulionem i dodajemy żołądki. Gotujemy tak przez 10 minut aż wszystko zmięknie. Odlewamy trochę bulionu do szklanki i zagęszczamy śmietaną i mąką. Dodajemy do sosu uważając by nie porobiły się grudki w sosie. Gotowy sos podajemy z ziemniakami. Smacznego.
Gulasz z żołądków i marchwi
Żołądki po ugotowaniu kroimy w paseczki na mniejsze kawałki.
Gulasz z żołądków i marchwi
Marchew trzemy na tarce, a cebulę kroimy w drobną kostkę.