Sposób przygotowania:
Żołądki w sosie
Żołądki dokładnie oczyścić i umyć, przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować. Gotować ok. 1 godzinę, a następnie wyjąć je z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać do tego pokrojone żołądki, wymieszać, chwilę podsmażać. Do żołądków dodać zioła i przyprawy, oprószyć je mąką. Wymieszać. Wlać do nich pół szklanki zimnej wody, ponownie wymieszać. Wlać bulion, w którym gotowały się żołądki, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć patelnię z ognia. Do żołądków dodać masło. Delikatnie mieszać, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.
edytaha