Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niedoceniane podroby w pysznej wersji. Sos taki jest bardzo smaczny, szczególnie podany z kaszą lub ryżem

Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym

 

Sposób przygotowania:

Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym
Żołądki gęsie (ja też miałam 3 serduszka z gęsi) przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy nieco przypraw i włoszczyzny i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie wyjmujemy i czekamy aż ostygną. Liście jarmużu myjemy, cebule obieramy, cukinie obieramy i wydrążamy środek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, liście jarmużu (bez łodyg) siekamy i razem z cebulką przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy całość się już zeszkli to dodajemy cukinię pokrojoną w zgrabną kostkę i całość przesmażamy jakieś 4-5 minut. Po czym dodajemy żołądki gęsie pokrojone w niewielkie kawałki. Całość podsmażamy do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie, następnie wlewamy śmietankę, doprawiamy całość do smaku i dusimy całość tak długo aż sos nieco zgęstnieje. Gorące żołądki gęsie w sosie cukiniowo - jarmużowym podajemy np. z ryżem.
Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki..
Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym
Etap 2 jarmuż oraz czerwnoną cebulę kroimy
Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym
Etap 3 do przesmażonych warzyw dodac cukinie
Gęsie żołądki w sosie cukiniowo-jarmużowym
Etap 4 następnie dodajemy pokrojone żołądki