paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Żołądki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna przystawka na gorąco może być podawana z ziemniakami

Żołądki z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żołądki z pieczarkami

 

  • 2 kg żoładki drobiowe,
  • 1,5 kg pieczarki,
  • 6 sztuk cebula,
  • 2 sztuki masło roślinne,
  • Kucharek - uniwersalna do smaku

Sposób przygotowania:

Żołądki z pieczarkami
Żołądki myjemy, obgotowujemy, wodę i żołądki odlewamy na sito, myjemy pod bieżącą wodą. Żołądki zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Ugotowane i przestudzone żołądki kroimy w paski. Pieczarki czyścimy, myjemy i gotujemy w osobnym rondlu, po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle. Ugotowane żołądki dodajemy do pieczarek i cebuli, solimy do smaku i dobrze przyprawiamy pieprzem. Dusimy jeszcze z dwoma kostkami masła aż te się roztopią można podlać szklanką wody. Do smaku dodać kucharek i jeśli trzeba jedną kostkę rosołową.
Żołądki z pieczarkami
Ugotowane i przestudzone żołądki kroimy w paski.
Żołądki z pieczarkami
Dusimy jeszcze z dwoma kostkami masła aż te się roztopią można podlać szklanką wody.