Sposób przygotowania:
Żółta babka cytrynowa z polewąPrzygotowanie ciasta
Do rondla wrzucamy margarynę i stawiamy na średnim ogniu,często mieszając. Gdy się rozpuści- zdjąć z ognia i schłodzić.
Całe jajka wbijamy do miski i wsypujemy cukier. Miksujemy.
Dodawanie składników do ciasta
Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do osobnej miski. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy przesiane mąki i nadal miksujemy.
Po chwili miksowania wlewamy przestygniętą stopioną margarynę.
Z cytryny ścieramy skórkę (bez białej części) i wyciskamy z niej sok. Do ciasta dodajemy sok i skórkę z cytryny i wsypujemy proszek kisielowy.
Dokładnie miksujemy na jednolite ciasto do połączenia się składników.
Pieczenie
"Keksówkę" wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Wylać na nie przygotowane ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 1 godz. Upieczone ciasto odkładamy do wystygnięcia.
Przygotowanie cytrynowej polewy.
W misce lekko ucieramy tłuszcz. Dosypujemy cukier puder i sok z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę- będzie ona dość gęsta.
Wykładanie polewy
Na przestudzone ciasto łyżkami wykładamy "kupki" polewy- lukru. Jest ona gęsta,więc należy równo rozsmarować małym nożykiem.
Dekorowanie i chłodzenie.
Równo rozsmarowaną polewę cytrynową obficie posypać kolorową posypką. Schłodzić w lodówce.