Dawid

Dawid

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Żółta babka cytrynowa z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne połączenie dosyć słodkiego ciasta cytrynowego z nieco kwaśniejszą polewą o smaku cytrynowym.

Żółta babka cytrynowa z polewą

Składniki:

Żółta babka cytrynowa z polewą

Ciasto:

  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 0,5 szklanki kartoflanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny Kasi
  • 1 cytryna
  • 1 kisiel cytrynowy

Polewa cytrynowa:

Dodatkowo:

  • Posypka owocowa

Sposób przygotowania:

Żółta babka cytrynowa z polewą

Przygotowanie ciasta

Żółta babka cytrynowa z polewą
Ubijanie mikserem jajek z cukrem w misce.

Do rondla wrzucamy margarynę i stawiamy na średnim ogniu,często mieszając. Gdy się rozpuści- zdjąć z ognia i schłodzić.

Całe jajka wbijamy do miski i wsypujemy cukier. Miksujemy.

Dodawanie składników do ciasta

Żółta babka cytrynowa z polewą
Do ciasta dodajemy mąki,proszek,margarynę,sok i skórkę z cytryny i kisiel.

Obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do osobnej miski. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy przesiane mąki i nadal miksujemy.

Po chwili miksowania wlewamy przestygniętą stopioną margarynę.

Z cytryny ścieramy skórkę (bez białej części) i wyciskamy z niej sok. Do ciasta dodajemy sok i skórkę z cytryny i wsypujemy proszek kisielowy.

Dokładnie miksujemy na jednolite ciasto do połączenia się składników.

Pieczenie

Żółta babka cytrynowa z polewą
Ciasto wylane do uprzednio przygotowanej keksówki

"Keksówkę" wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Wylać na nie przygotowane ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 1 godz. Upieczone ciasto odkładamy do wystygnięcia.

Przygotowanie cytrynowej polewy.

Żółta babka cytrynowa z polewą
Ubijanie margaryny,cukru pudru i soku z cytryny.

W misce lekko ucieramy tłuszcz. Dosypujemy cukier puder i sok z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę- będzie ona dość gęsta.

Wykładanie polewy

Żółta babka cytrynowa z polewą
Wykładanie polewy cytrynowej na upieczone i ostudzone ciasto.

Na przestudzone ciasto łyżkami wykładamy "kupki" polewy- lukru. Jest ona gęsta,więc należy równo rozsmarować małym nożykiem.

Dekorowanie i chłodzenie.

Żółta babka cytrynowa z polewą
Posypywanie posypką dekoracyjną polewy cytrynowej.

Równo rozsmarowaną polewę cytrynową obficie posypać kolorową posypką. Schłodzić w lodówce.

Tagi:

babka ciasto