ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Żółta papryka pieczona z mięsem drobiowym z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczona papryka nadziewana mięsem mielonym drobiowym i ryżem jest bardzo smacznym, sycącym daniem i na obiad i na kolację, smakuje również na zimno.

Żółta papryka pieczona z mięsem drobiowym z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żółta papryka pieczona z mięsem drobiowym z ryżem

 

  • papryka żółta 7 sztuk,
  • olej rzepakowy 3 łyżki,
  • mielone drobiowe 40 dag,
  • ryż ugotowany 2 woreczki,
  • jajka 1 sztuka "XL",
  • kucharek 1 łyżka,
  • papryka ostra 3/4 łyżeczki,
  • koperek 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Żółta papryka pieczona z mięsem drobiowym z ryżem
Papryki żółte przekroić wzdłuż na połowę (papryki były nie za duże i w całości do nadziewania nie pasowały), usunąć pestki, opłukać.



Mielone drobiowe mięso dokładnie wymieszać z ugotowanym, wystudzonym ryżem, koperkiem, jajkiem, kucharkiem, papryką ostrą na kleistą masę.



Na każdą połówkę papryki nałożyć sporą porcję farszu, dobrze przycisnąć farsz i układać w brytfance wysmarowanej olejem rzepakowym lub w innej formie.



Piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec pod przykryciem z 35 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu piec z 10 minut w 170C.
Żółta papryka pieczona z mięsem drobiowym z ryżem
Papryka żółta jest bardziej delikatna, słodsza.
Żółta papryka pieczona z mięsem drobiowym z ryżem
Jak nie ma pokrywki to nakryc folią aluminiową.
Żółta papryka pieczona z mięsem drobiowym z ryżem
Nam również bardzo smakuje na zimno do pieczywa.