Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 211]

Golonka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienita golonka w galarecie którą możemy podać jako przestawkę pokrojoną na mniejsze kawałki lub kolację. Świetnie smakuje skropiona octem czy też sokiem z cytryny, podana z kromką świeżego chleba.

Golonka w galarecie

Składniki:

Golonka w galarecie

 

  • 4 golonki wieprzowe
  • 8 marchewek
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka ziela angielsiego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego w kulkach
  • parę gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Golonka w galarecie
Golonki dokładnie oczyścić.

Marchew z pietruszką obrać, pora wypłukać.

Mięso z warzywami umieścić w garnku,zalać wodą 2-3 cm ponad składniki.

Dodać natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w kulach.

Gotować na minimalnym gazie 2,5 godz.

Wywar przecedzić do oddzielnego garnka, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia.

Mięso golonki oddzielić od kości i skóry, marchewki pokroić w plasterki.

Do salaterek włożyć marchew i mięso, zalać wywarem.

Wstawić do lodówki aby galareta stężała.