Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Zrazy cielęce (Saltimbocca alla Romana)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cielęcinę podzielić na 4 porcje, rozbić na cienkie bitki, popieprzyć, oprószyć mąką. Na plastrze mięsa ułożyć plaster szynki i lis

Zrazy cielęce (Saltimbocca alla Romana)

Składniki:

Zrazy cielęce (Saltimbocca alla Romana)

 

  • 600 g cielęciny na bitki;
  • 2 łyżki mąki;
  • 4 plastry szynki;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina;
  • świeża lub suszona szałwia;
  • ½ szklanki wywaru;
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Zrazy cielęce (Saltimbocca alla Romana)
Cielęcinę podzielić na 4 porcje, rozbić na cienkie bitki, popieprzyć, oprószyć mąką. Na plastrze mięsa ułożyć plaster szynki i listki szałwii, zwinąć każdy kawałek mięsa w zrazik, obwiązać białą bawełnianą nicią lub przyszpilić wykałaczkami. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę przyrumienić ze wszystkich stron zrazy. Następnie dodać wino, odparować alkohol, sól, dodać wywar i dusić pod przykryciem przez pół godziny. Podawać przybrane listkami szałwii.

Tagi:

szynka