darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Zrazy schabowe w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozpływające się w ustach zraziki

Zrazy schabowe w sosie grzybowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zrazy schabowe w sosie grzybowym

 

  • na 5 zrazów:
  • 5 kotletów schabowych
  • mały kawałeczek chudego boczku
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1,5 litra bulionu
  • duża garść suszonych grzybów
  • musztarda
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, papryka ostra, 2 ząbki czosnku, mąka

Sposób przygotowania:

Zrazy schabowe w sosie grzybowym
Kotlety mocno rozbijamy. Z jednej strony smarujemy musztardą. Boczek, cebulę i ogórki kroimy w drobne kawałeczki i układamy po jednym kawałku w jednym kotlecie. Zawijamy dokładnie i zapinamy wykałaczką. Obtaczamy w mące i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Obsmażamy aż nabiorą złocistego koloru. Obsmażone wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy rozgnieciony czosnek, grzyby, doprawiamy. Gotujemy na małym ogniu 30/40 minut. Sos można potem zagęścić
Zrazy schabowe w sosie grzybowym
Kotlety dokładnie zawijamy tak, aby podczas gotowania nic nie wypłynęło