beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zrazy wołowe na boczku wędzonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Zrazy wołowe na boczku wędzonym

Składniki:

Zrazy wołowe na boczku wędzonym

 

  • pół kilo wołowiny,
  • 25 dag boczku wędzonego,
  • 3  marchewki,
  • ogórki kiszone,
  • 2  cebule,
  • 1  kostka rosołowa,
  • 2  łyżeczki musztardy rosyjskiej lub innej ostrej,
  • 3  łyżki tłuszczu,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy wołowe na boczku wędzonym
Wołowinę pokroić na cztery plastry, rozbić je, oprószyć pieprzem, solą i  natrzeć musztardą. Ogórki pokroić w  paski i  ułożyć je na plastrach mięsnych wraz z  paskami marchewek i  krążkami cebuli. Tak przygotowane plastry mięsa zawinąć w  roladki i  spiąć szpilkami do mięsa. Boczek pokroić w  kostkę i  podsmażyć w  garnku na odrobinie tłuszczu. Zrazy smażymy na dość dużym ogniu z  każdej strony równomiernie. Co jakiś czas dolewamy nieco wody z  bulionem, dosalamy, dodajemy pieprz i  czerwoną paprykę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2  godziny. Zrazy w  czasie duszenia przewracamy. Podajemy z  pieczonymi ziemniaczkami i  surówką.

Tagi:

wołowina