SUPERPRZEPIS

Zrazy z grzybami leśnymi

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Zrazy z grzybami leśnymi Więcej zdjęć (5)

Apetyczne zraziki z aromatycznymi grzybkami, idealne na obiadek dla całej rodziny.

Składniki:

Zrazy z grzybami leśnymi

 

  • 30 dkg grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 60 dkg karkówki wieprzowej
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Zrazy z grzybami leśnymi
Grzyby oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę i razem chwilę obsmażamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mięso kroimy na grubsze plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Na każdy płat mięsa nakładamy porcję grzybów, zwijamy i spinamy mięso wykłaczkami. Przygotowane zrazy układamy na patelni z tłuszczem, dodajemy grzyby, które nam pozostały i chwilę obsmażamy. Wszystko przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy. Wsypujemy przyprawę oraz paprykę. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zrazów i jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Zrazy z grzybami leśnymi
Grzyby oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę i razem chwilę obsmażamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zrazy z grzybami leśnymi
Mięso kroimy na grubsze plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Na każdy płat mięsa nakładamy porcję grzybów, zwijamy i spinamy mięso wykłaczkami.
Zrazy z grzybami leśnymi
Przygotowane zrazy układamy na patelni z tłuszczem, dodajemy grzyby, które nam pozostały i chwilę obsmażamy.
Zrazy z grzybami leśnymi
Wszystko przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy. Wsypujemy przyprawę oraz paprykę. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zrazów i jeszcze chwilę dusimy.