Zrazy ziołowo-czosnkowe

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w poprzek

Zrazy ziołowo-czosnkowe

Składniki:

Zrazy ziołowo-czosnkowe

 

  • 60 dag wołowiny bez kości
  • 6 łyżek drobno pokrajanych liści mieszanych ziół
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 15 dag cebuli
  • 1/4 szkl śmietany (9% tłuszczu)
  • sól
  • ostra sproszkowana papryka
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Zrazy ziołowo-czosnkowe
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w poprzek włókien an płaty, zbić tłuczkiem. Posiekane listki wymieszać z dodatkiem posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki ostrej papryki. Przygotowaną mieszaninę rozsmarować równomiernie na powierzchni mięsa (zostawić 2 łyżki do posypania całości). Zwinąć mięso w ścisłe rulony i lekko opiec na patelni do smażenia bez tłuszczu. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, posolić, ogrzewać na patelni mieszając. Gdy zmięknie przełożyć razem z mięsem do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, udusić pod przykryciem do miękkości. pod koniec duszenia dodać sos sojowy i smietanę i dusić jeszcze kilka minit. Ewentualnie przyprawić sos solą i papryką. Wyłożyć potrawę na ogrzaną salaterkę, posypać zieleniną. podawać z ziemniakami z wody i gotowanymi warzywami.