Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rolowany boczek na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zamarynowany, zrolowany i upieczony boczek wieprzowy. Doskonały na kanapki.

Rolowany boczek na kanapki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolowany boczek na kanapki

 

  • ok. 1,2 kg boczku wieprzowego bez skóry
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżeczki marynaty pikantno-ziołowej
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Rolowany boczek na kanapki
Świeży boczek rozciąć wzdłuż tak, żeby otrzymać duży płat mięsa. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego sól, marynatę, przyprawę do mięs, zioła, pieprz i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć dokładnie mięso. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 24 godziny. Zamarynowane mięso zwinąć w ścisłą roladę, obwiązać ją nicią i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Roladę piec w 180 stopniach przez ok. 2 godziny. W połowie pieczenia roladę odwrócić. Upieczone mięso dobrze ostudzić, pozbawić nici, kroić w plasterki. Podawać do kanapek.
Rolowany boczek na kanapki
Świeży boczek wieprzowy rozkrojony w duży płat mięsa.
Rolowany boczek na kanapki
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Rolowany boczek na kanapki
Rozkrojony boczek natarty przygotowaną marynatą.
Rolowany boczek na kanapki
Zamarynowany zrolowany obwiązany nicią i ułożony w naczyniu do zapiekania boczek.