Sposób przygotowania:
Rolowany boczek na kanapki
Świeży boczek rozciąć wzdłuż tak, żeby otrzymać duży płat mięsa. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego sól, marynatę, przyprawę do mięs, zioła, pieprz i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć dokładnie mięso. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 24 godziny. Zamarynowane mięso zwinąć w ścisłą roladę, obwiązać ją nicią i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Roladę piec w 180 stopniach przez ok. 2 godziny. W połowie pieczenia roladę odwrócić. Upieczone mięso dobrze ostudzić, pozbawić nici, kroić w plasterki. Podawać do kanapek.