Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Zupa a'la żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To taki żurek dla leniwych lub zapracowanych. Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. W dodatku każdy sobie z nim poradzi.

Zupa a'la żurek

Składniki:

Zupa a'la żurek

 

  • 2 opakowania żurku w proszku
  • 4 kiełbasy białe surowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 200 g śmietany 18%
  • 300 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
  • pieprz do smaku
  • 1,5 l wody do żurku
  • ok 1 l wody do kiełbaski

Sposób przygotowania:

Zupa a'la żurek
1. 1 l wody zagotować. Wrzucić kiełbasę i gotować przez 20 minut, zdejmując wytwarzającą się pianę.

W 1,5 l wody dokładnie wymieszać żurek w proszku. Przelać do kiełbasy ciągle mieszając.

Dodać włoszczyznę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i przyprawę uniwersalną. Wymieszać i gotować przez 15 minut.

2. Dodać chrzan i gotować, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Dodać pieprz. Śmietanę, dokładnie rozmieszać w misce z dwiema łyżkami wazowymi gorącej zupy i wlać do niej ciągle mieszając zawartość garnka. Zupę podawać z jajkiem na twardo.

Smacznego!

Tagi:

zupa żurek