eluska

eluska

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Zupa botwinkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ja często robię ta zupę botwinkową z młoda fasolka zielona. Smakuje tez dobrze.

Zupa botwinkowa

Składniki:

Zupa botwinkowa

 

  • pęczek botwinki (około 0,5 kg)
  • 2 litry jarzynowego bulionu
  • łyżka masła
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 100 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 4 jaja na twardo
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowa
Botwinkę umyć pod bieżącą zimną wodą, następnie buraczkom poobcinać korzonki.
Z pęczka obciąć dolnych części i drobno posiekać. Wrzucić do dużego garnka na rozgrzane masło i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanej botwinki.
Jak łodyżki są młode można też pokroić i smażyć z małymi buraczkami.
Wszystko razem dusić przez około 5 minut, a następnie zalać
bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy.Stopniowo dodawać do zupy.
Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajem na twardo, posypaną koperkiem.