Sposób przygotowania:
Zupa botwinkowa
Botwinkę umyć pod bieżącą zimną wodą, następnie buraczkom poobcinać korzonki.
Z pęczka obciąć dolnych części i drobno posiekać. Wrzucić do dużego garnka na rozgrzane masło i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanej botwinki.
Jak łodyżki są młode można też pokroić i smażyć z małymi buraczkami.
Wszystko razem dusić przez około 5 minut, a następnie zalać
bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy.Stopniowo dodawać do zupy.
Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajem na twardo, posypaną koperkiem.
Z pęczka obciąć dolnych części i drobno posiekać. Wrzucić do dużego garnka na rozgrzane masło i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanej botwinki.
Jak łodyżki są młode można też pokroić i smażyć z małymi buraczkami.
Wszystko razem dusić przez około 5 minut, a następnie zalać
bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy.Stopniowo dodawać do zupy.
Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajem na twardo, posypaną koperkiem.