BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa botwinkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszną zupę ze świeżej botwinki. Zupa jest bardzo smaczna, zabielana śmietaną daje niepowtarzalny smak.

Zupa botwinkowa

Składniki:

Zupa botwinkowa

 

  • 1.5 - 2 litrów bulionu mięsnego,
  • 2 pęczki botwinki,
  • 3 - 4 szt. ziemniaków,
  • 2 -3 łyżeczki soku z cytryny,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • pęczek koperku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • śmietana 30 % 200 ml,
  • 2 łyżki mąki + 1/3 szklanki wody,

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowa
Liście botwinki odciąć od buraczków, umyć liście pod bieżącą wodą , buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę, a liście posiekać razem z gałązkami, włożyć do garnka dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać mięsnym bulionem wcześniej przygotowanym, zagotować.

Gotować przez ok. 10 - 15 minut aż ziemniaki będą miękkie, doprawić do smaku pieprzem i solą w razie potrzeby.

Dodać sok z cytryny. Zagęścić mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody , zabielić śmietaną kremówką 30 %.

Do gotowej już zupy dodać posiekany drobno koperek i posiekaną drobno natkę pietruszki.