Sposób przygotowania:
Zupa brokułowa
Brokuł podzielić na różyczki, od zielonej części różyczek odciąć łodygi i pokroić je w mniejsze kawałki ( główny trzon wyrzucamy), pokrojone łodygi przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem bulionu warzywnego, dodajemy łyżkę masła, gotujemy do miękkości. Po kilku minutach miękkie łodygi odcedzamy do miseczki, a do bulionu wrzucamy pietruszkę, seler i marchewkę pokrojone w cienkie słupki oraz ziemniaki pokrojone w troszkę większa kostkę, gotujemy. Rozdrobnione na mniejsze części różyczki brokuła dodajemy do garnka w momencie kiedy warzywa będą prawie całkiem miękkie ( brokuł ma się ugotować, ale nie rozgotować). Odcedzone łodygi miksujemy z 1 szklanką wody i dodajemy brokułową pulpę do garnka, dolewamy śmietankę i po zagotowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem można posypać zieloną pietruszką.
SylaUla