iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa brokułowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie jest to modny krem brokułowy, a zwyczajna zupa z dodatkiem ziemniaków. Pyszna, aromatyczna i sycąca.

Zupa brokułowa

Składniki:

Zupa brokułowa

 

  • 1 mały brokuł
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa
Brokuł podzielić na różyczki, od zielonej części różyczek odciąć łodygi i pokroić je w mniejsze kawałki ( główny trzon wyrzucamy), pokrojone łodygi przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem bulionu warzywnego, dodajemy łyżkę masła, gotujemy do miękkości. Po kilku minutach miękkie łodygi odcedzamy do miseczki, a do bulionu wrzucamy pietruszkę, seler i marchewkę pokrojone w cienkie słupki oraz ziemniaki pokrojone w troszkę większa kostkę, gotujemy. Rozdrobnione na mniejsze części różyczki brokuła dodajemy do garnka w momencie kiedy warzywa będą prawie całkiem miękkie ( brokuł ma się ugotować, ale nie rozgotować). Odcedzone łodygi miksujemy z 1 szklanką wody i dodajemy brokułową pulpę do garnka, dolewamy śmietankę i po zagotowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem można posypać zieloną pietruszką.