Sposób przygotowania:
Zupa krem z bobu, zielonego groszku i łososiaETAP 1:
Bób przelewam zimną wodą i ugotuję al dente w lekko osolonej wodzie z pęczkiem kopru i cukru trzcinowego, po tym czasie wystudzę i obieram.
ETAP 2:
Bulion warzywny: Cebule kroję w kostkę, a marchew i pietruszkę obieram i razem z porem kroję w talarki. Seler obieram i kroję w grubszą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, podsmażam cebulę, dodaję warzywa i chwilę smażę. Następnie dodaję przyprawy, natkę z pietruszki i całość zalewam zimną wodą. Doprowadzam do wrzenia, przykrywam pokrywką i dalej gotuję na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie odcedzam warzywny wywar.
ETAP 3:
Por kroję w talarki, przesmażam na oleju, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażę, następnie dodaję zielony groszek, bób, jeszcze smażę minutę i zalewam wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Gotuję na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodaję rukolę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość miksuję blenderem do postaci gładkiego kremu.
Gotowy krem podaję z plastrem wędzonego łososia, koprem i łyżką gęstego jogurtu naturalnego.