EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Zupa krem z bobu, zielonego groszku i łososia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykle aromatyczny, gęsty, naszpikowany bombą witamin i innych substancji odżywczych zielony, warzywny krem to świetna propozycja dietetycznego i pełnowartościowego dania obiadowego. Smak kremu idealnie podkręca plaster wędzonego łososia.

Zupa krem z bobu, zielonego groszku i łososia

Składniki:

Zupa krem z bobu, zielonego groszku i łososia

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 6 plastrów wędzonego łososia
  • 6 łyżek kopru
  • 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Zupa krem z bobu, zielonego groszku i łososia

ETAP 1:

Bób przelewam zimną wodą i ugotuję al dente w lekko osolonej wodzie z pęczkiem kopru i cukru trzcinowego, po tym czasie wystudzę i obieram.

ETAP 2:

Bulion warzywny: Cebule kroję w kostkę, a marchew i pietruszkę obieram i razem z porem kroję w talarki. Seler obieram i kroję w grubszą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, podsmażam cebulę, dodaję warzywa i chwilę smażę. Następnie dodaję przyprawy, natkę z pietruszki i całość zalewam zimną wodą. Doprowadzam do wrzenia, przykrywam pokrywką i dalej gotuję na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie odcedzam warzywny wywar.

ETAP 3:

Por kroję w talarki, przesmażam na oleju, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażę, następnie dodaję zielony groszek, bób, jeszcze smażę minutę i zalewam wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Gotuję na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodaję rukolę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość miksuję blenderem do postaci gładkiego kremu.
Gotowy krem podaję z plastrem wędzonego łososia, koprem i łyżką gęstego jogurtu naturalnego.