Sposób przygotowania:
Zupa krem z pieczonej dyni i paprykiETAP 1:
Paprykę i dynię bez miąższu i nasion pokroić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować łyżką oliwy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec do miękkości około 30 minut.
ETAP 2:
Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, papryczkę chili i pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Do miękkich ziemniaków dodać obraną ze skórki upieczoną paprykę i dynię ( dynię hokkaido nie trzeba obierać).
ETAP 3:
Wszystko razem dokładnie zmiksować, zagotować.
ETAP 4:
Połączyć z sokiem z pomarańczy, śmietanką, doprawić do smaku solą i sosem sojowym, wymieszać.
Podawać z porcją startego na tarce żółtego sera, posiekanych orzechów włoskich i sezamu.