Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa krem z dyni aromatyczna i rozgrzewająca, doskonała na chłodne jesienne dni. Papryczka chili i sok z pomarańczy podkreśla jej smak.

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki

Składniki:

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki

składniki zupy

pozostałe dodatki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki

ETAP 1:

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki
Paprykę i dynię ułożyć na papierze skórką do dołu

Paprykę i dynię bez miąższu i nasion pokroić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować łyżką oliwy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec do miękkości około 30 minut.

ETAP 2:

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki
Upieczoną dynię i paprykę połączyć z ziemniakami

Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, papryczkę chili i pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Do miękkich ziemniaków dodać obraną ze skórki upieczoną paprykę i dynię ( dynię hokkaido nie trzeba obierać).

ETAP 3:

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki
Miękkie warzywa razem połączyć i zmiksować

Wszystko razem dokładnie zmiksować, zagotować.

ETAP 4:

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki
Zupę wymieszać ze śmiataną i przyprawić do smaku.

Połączyć z sokiem z pomarańczy, śmietanką, doprawić do smaku solą i sosem sojowym, wymieszać.
Podawać z porcją startego na tarce żółtego sera, posiekanych orzechów włoskich i sezamu.