Sposób przygotowania:
Zupa brokułowa na wywarze ze skrzydełek i warzyw
Opłukane skrzydełka przełożyć do garnka i dodać do nich marchewki, pietruszkę, selera i pora. Wszystkie produkty umieszczone w garnku zalać wodą, dodać do nich 2 listki laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego i całość nastawić na gotowanie. W ten sposób przygotowujemy wywar, bazę pod zupę. Gdy warzywa będą już nieco bardziej miękkie dodać do garnka podzielony na różyczki brokuł. Wszystko gotować na niedużym ogniu. Gdy brokuł i pozostałe warzywa będą już ugotowane odcedzić wywar, przelać go do innego garnka, wyjąć skrzydełka, a brokuł i pozostałe warzywa poza porem (które uprzednio należy pokroić na mniejsze kawałki) z powrotem przełożyć do przecedzonego wywaru. Wszystko nastawić ponownie na gotowanie na bardzo małym ogniu. Odlać trochę gotującej się zupy do szklanki i wymieszać ją ze śmietaną. Wymieszaną ze śmietaną zupę przelać do garnka rozprowadzając dolaną porcję zupy w całości. Wszystko gotować jeszcze przez chwilę doprawiając zupę szczyptą granulowanego czosnku oraz solą i pieprzem do smaku.