migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa brokułowa z tortellini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna jarzynowa zupka w której króluje brokuł. Aby zupa była bardziej pożywna podałam ją z dodatkiem tortellini. Zamiast śmietanki do zupy można dodać serek topiony.

Zupa brokułowa z tortellini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa brokułowa z tortellini

 

  • 1 średni brokuł
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 l bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 250 g tortelini, u mnie z nadzieniem serowym
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 50 ml śmietanki
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa z tortellini
Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Brokuła podzielić na małe różyczki. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać marchewkę i chwilę razem podsmażać. Potem warzywa zalać bulionem. Całość zagotować i gotować 10 minut aż marchewka zmięknie. Następnie dorzucić różyczki brokuła i gotować do miękkości. Na koniec zupę zabielić śmietanką, dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tortellini ugotować osobno. Ugotowane tortellini nałożyć na talerze, nalać zupy i podawać.
Zupa brokułowa z tortellini
Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Brokuła podzielić na małe różyczki.
Zupa brokułowa z tortellini
W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać marchewkę i chwilę razem podsmażać.
Zupa brokułowa z tortellini
Tortellini ugotować osobno, u mnie z nadzieniem serowym.
Zupa brokułowa z tortellini
Na koniec zupę zabielić śmietanką, dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.