iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Wegański krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię ugotować często dla rodziny danie wegańskie, ta zupa jest bardzo zdrowa i pyszna. W sam raz na chłodne dni.

Wegański krem z dyni

Składniki:

Wegański krem z dyni

 

  • 1 kg dyni,
  • 1 szklanka mleczka kokosowego,
  • 1/2 selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 por biała część,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 cm startego imbiru,
  • 2 listki kafiru,
  • pieprz cytrynowy,
  • pęczek natki kopru.

Sposób przygotowania:

Wegański krem z dyni

ETAP 1:

W garnku gotujemy około 3 litry wody, następnie wrzucamy pokrojone warzywa w kostkę czyli (seler, por, pietruszkę, dynię).

Wrzucamy koper oraz listki kafiru a potem gotujemy kolejne 20 minut.

Po upływie czasu gotowania należy wyjąć koper, a następnie wlać mleczko, dodać imbir, czosnek oraz pieprz cytrynowy, posolić też do smaku.

Miksujemy wszystko dokładnie, dekorujemy papryczką chili.