Sposób przygotowania:
Zupa brzoskwiniowa z owsianymi kluseczkamiEtap 1
Zupa: Brzoskwinie umyć, pokroić w kostkę przy okazji usuwając pestki, przełożyć do garnka.
Etap 2
Brzoskwinie zalać wodą, dodać do nich cukier (można dodać go więcej lub mniej - w zależności od upodobań), zagotować.
Etap 3
Kluseczki: Jajka wbić do miseczki i rozbełtać.
Etap 4
Do jajek dodać sól, mleko i obie mąki.
Etap 5
Dokładnie wymieszać.
Etap 6
Łyżeczką nabierać porcje ciasta (ok. 1/3-1/2 łyżeczki) i wkładać je do gotującej się zupy za każdym razem zanurzając w niej łyżeczkę. Całość zamieszać, gotować jeszcze ok. 4 minuty.
Etap 7
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z pół szklanki zimnej wody.
Etap 8
Zawiesiną zagęścić zupę, zagotować. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny, zamieszać. Zupę podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Dinah
Magdalena88
Marika-
Holly