mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa budyniowa z herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka, smaczna, pożywna zupka budyniowa

Zupa budyniowa z herbatnikami

Składniki:

Zupa budyniowa z herbatnikami

 

  • 5 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g herbatników

 

Sposób przygotowania:

Zupa budyniowa z herbatnikami
Herbatniki kruszę za pomocą blendera lub wałkiem albo rękoma. Litr mleka wlewam do garnka i gotuję z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i masła. Budynie rozpuszczam w reszcie mleka (1 szklance), wlewam mieszankę budyniową do wrzącego mleka, zagotowuje. Żółtka ucieram na białą masę, łączę z gorącym budyniem cały czas miksując. Powinna powstać jednolita gładka masa. Rozkładam ciepły budyń na talerze, posypuję pokruszonymi herbatnikami i podaję. Zupę budyniową można także podać z całymi herbatnikami, a nie pokruszonymi.