Sposób przygotowania:
Zupa buraczkowa
Buraki umyć i ugotować w wodzie.
Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kości umyć i ugotować w wodzie prawie do miękkości.
Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce marchew i posiekaną pietruszkę, botwinkę, seler i koper.
Dodać ziele i liść laurowy.
Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić zupę do smaku, dodać ocet lub sok z cytryny.
Następnie dodać starte buraki.
Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić zupę.
Zagotować.
Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kości umyć i ugotować w wodzie prawie do miękkości.
Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce marchew i posiekaną pietruszkę, botwinkę, seler i koper.
Dodać ziele i liść laurowy.
Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić zupę do smaku, dodać ocet lub sok z cytryny.
Następnie dodać starte buraki.
Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić zupę.
Zagotować.
msewka