halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa krem z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna i prosta zupa dla wielbicieli cebuli i nie tylko. Szybko można ją przyrządzić. Dobra na każdą porę roku.

Zupa krem z grzankami

Składniki:

Zupa krem z grzankami

 

  • bulion warzywny 1,2 litra
  • cebula 1,2 kg
  • masło 3 łyżki
  • ziemniaki 4 sztuki
  • wino białe wytrawne 100 ml
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • bułka typu weka 1/2 sztuki
  • ser żółty parmezan 15 dag

Sposób przygotowania:

Zupa krem z grzankami
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć pokroić w piórka. Masło rozpuścić w rondelku, dodać ziemniaki oraz cebulę, smażyć 5 minut. Następnie wlać wino wytrawne, gotować ok 5 minut .

Następnie wlać bulion i gotować zupę 20 minut.Gdy ziemniaki miękkie, zupę zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Ser zetrzeć na tarce.

Bułkę pokroić na kromki, posypać tartym serem, zapiec w piekarniku ok 15 minut . Zupę podać z grzanką.