jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zupę można delikatnie zmiksować przed podaniem.

Zupa cebulowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • Składniki
  • Około0,5 kg cebuli,
  • Około 0,5 litra bulionu,
  • Około0,5 szklanki białego wina,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • Sól,
  • Świeżo mielony czarny pieprz ,
  • Chleb oraz żółty ser do podania,
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
Cebule kroimy w kostkę. Masło topimy. Do rozpuszczonego dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy na małym ogniu około 20 minut do lekkiego zrumienienia i do zmięknięcia. Miedzy czasie dodajemy przyprawy: tymianek, pokrojony czosnek, liście laurowe. Gdy cebula jest już miękka podlewamy ją winem. Chwilkę gotujemy by wino częściowo odparowało. Zalewamy całość bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na chlebie i zapiekamy w piekarniku. Zupę porcjujemy na talerze. Podajemy z serowymi grzankami. Dekorujemy pietruszką.
Zupa cebulowa
Cebule kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy
Zupa cebulowa
Do cebuli dodajemy przyprawy. Gdy zmięknie podlewamy winem
Zupa cebulowa
Chleb posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy