Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Zapiekana zupa cebulowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rozgrzewająca zupa cebulowa, zapiekana z grzanką i pysznym serem. Zupa w takiej wersji z pewnością posmakuje każdemu.

Zapiekana zupa cebulowa

Składniki:

Zapiekana zupa cebulowa

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana zupa cebulowa
Obraną cebule pokrój w piórka i podsmaż na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj mąkę i podsmażaj całość do momentu powstania jasnej zasmażki, po czyn zalej całość bulionem. Na koniec dodaj koniak, sól i pieprz, tymianek, oraz liść laurowy i ziele angielskie, całość gotuj przez 10min.

Gotową zupę przelej do kamionkowych naczyń, na wierzchu ułóż po kromce bagietki i zetrzyj odrobinę sera gruyere.

Zupę zapiekaj w piekarniku przez 20 min w 190 stop.