smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Zupa cebulowa pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zupa cebulowa zapiekana pod pierzynką czyli z ciastem francuskim. Idealna na zimę. Rozgrzewa i świetnie smakuje.

Zupa cebulowa pod pierzynką

Składniki:

Zupa cebulowa pod pierzynką

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa pod pierzynką
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Masło rozgrzewamy w rondlu i podsmażamy cebulę na kolorowo, ale uważamy, aby się nie przypaliła, bo nasza zupa będzie gorzka. Dodajemy czosnek drobno posiekany i posypujemy mąką, szybko mieszając. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gorącą zupę wlewamy kokilek i przykładamy kawałkiem ciasta francuskiego, delikatnie przyklejając go do brzegów naczynia. Zupę zapiekamy w 200 stopniach C, aż nasze ciasto będzie rumiane. Smacznego. 

Tagi:

ciasto cebula