kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 749]

Zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zupę cebulową którą przygotowałam z pieczonej cebuli. Podana z chrupiącą bagietką i żółtym serem. Polecam.

Zupa cebulowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • 80 dag cebuli
  • 3 szklanki rosołu
  • kawałek bagietki
  • 2 łyżki masła
  • kawałek żółtego sera
  • listki pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
Cebulę obieramy z łusek i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą i pieprzem. Przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do blaszki. Pieczemy w piekarniku przez godzinę w temp. 180 stopni.

W międzyczasie ścieramy na tarce żółty ser i kroimy bagietkę.

Upieczoną cebulę przekładamy do garnka z rosołem i blendujemy na gładki krem, doprawiamy przyprawami.

Pokrojoną bagietkę smażymy na maśle z obu stron. Zupę przelewamy na talerze i kładziemy usmażoną bagietkę, posypujemy obficie startym żółtym serem. Dekorujemy listkami pietruszki.
Zupa cebulowa
Obraną z łusek cebulę kroimy na mniejsze części.
Zupa cebulowa
Posypaną pieprzem i solą cebulę wkładamy do foliowego worka.
Zupa cebulowa
Upieczoną cebulę wyjmujemy z worka do pieczenia.