Sposób przygotowania:
Zupa cebulowa ze smardzami
Smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia; jeśli mamy świeże - dokładnie oczyścić i umyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować, suszone w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką lub jogurtem naturalnym. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek. Pamiętajmy! smardze są w Polsce pod ścisłą ochroną. Suszone można czasami kupić w sklepach lub sporządzić danie poza granicami Polski.
Sarenka
zibi_scj55
Podobnie jak biały prawdziwek, smardze można kupić, jak się dobrze pogada, nawet na Allegro . Ale mogę sobie wyobrazić tę cebulóweczkę. Spierał bym
się OLEJ (jeżeli już to z pestek winogron) czy naaajlepsze masełko ???!!!