mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa cebulowo-serowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna, sycąca i treściwa zupa z cebuli:)

Zupa cebulowo-serowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cebulowo-serowa

 

  • 300 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżecz. oleju
  • 100 g serka topionego
  • 3,5 szkl. rosołu
  • 1 szczypta chili
  • 1 garść natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowo-serowa
Cebulę i czosnek obieram. Cebulę siekam na cienkie półplasterki, a czosnek w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewam olej, na gorący wrzucam posiekaną cebulę, smażę kilka minut aż do zeszklenia. Wtedy dodaję czosnek i smażę kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając. Topiony serek kroję na mniejsze kawałki i wkładam do miseczki, wlewam do serka około pół szklanki ciepłej wody, mieszam łyżką, po czym miksuję blenderem na jednolitą masę. Zmiksowany serek dodaję do podsmażonej cebuli z czosnkiem, wlewam gorący rosół, dokładnie mieszam, gotuję pod przykryciem ok. 20 minut na małym. Pod koniec do garnka dodaję chili oraz posiekaną natkę pietruszki. Zupę miksuję na krem. Podaję na ciepło z pikantnymi palmierami z ciasta francuskiego
Zupa cebulowo-serowa
Cebule obieram i kroję w cienkie półplasterki
Zupa cebulowo-serowa
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażam cebulę do zeszklenia
Zupa cebulowo-serowa
W miseczce rozdrabniam serek i rozpuszczam w wodzie
Zupa cebulowo-serowa
Na koniec doprawiam zupę przyprawami i miksuję na krem