Sposób przygotowania:
Zupa chińska ostro-słodka
Do garnka wkładamy podudzia i gotujemy czysty wywar z odrobiną soli do smaku. Grzybki przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na minimum 20 minut, następnie odcedzamy i kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki około 2-3 cm. Papryczki chilli oczyszczamy z nasion, czosnek obieramy - przekładamy papryczki i czosnek do blendera i rozdrabniamy na drobniutko. Kiedy wywar mamy gotowy mięso wyciągamy, obieramy od kości, kroimy w paseczki. Do wywaru wkładamy pokrojone grzybki oraz marchewkę i gotujemy przez 15 minut.Następnie dodajemy kiełki oraz kurczaka - gotujemy 10 minut. Do garnuszka przelewamy 3 łyżki wody, dodajemy sos sojowy, ocet winny i ryżowy, dodajemy imbir curry paprykę ostrą, około 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz skrobie ziemniaczaną i dokładnie mieszamy - zalewamy gotującą zupę i mieszamy by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy. Zupę podajemy na ciepło.
marietta