Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa chińska ostro-słodka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa chińska ostro-słodka jest moją ulubioną pikantną zupą którą lubię podawać nie tylko na obiad ale również na kolację.

Zupa chińska ostro-słodka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa chińska ostro-słodka

 

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 6-7 grzybków Mun
  • 1 duża marchewka
  • 130 g kiełków grzybków Mun z zalewy

 

  • 3 papryczki chilli
  • 2 -3 ząbki czosnku

 

  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa chińska ostro-słodka
Do garnka wkładamy podudzia i gotujemy czysty wywar z odrobiną soli do smaku. Grzybki przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na minimum 20 minut, następnie odcedzamy i kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy w słupki około 2-3 cm. Papryczki chilli oczyszczamy z nasion, czosnek obieramy - przekładamy papryczki i czosnek do blendera i rozdrabniamy na drobniutko. Kiedy wywar mamy gotowy mięso wyciągamy, obieramy od kości, kroimy w paseczki. Do wywaru wkładamy pokrojone grzybki oraz marchewkę i gotujemy przez 15 minut.Następnie dodajemy kiełki oraz kurczaka - gotujemy 10 minut. Do garnuszka przelewamy 3 łyżki wody, dodajemy sos sojowy, ocet winny i ryżowy, dodajemy imbir curry paprykę ostrą, około 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz skrobie ziemniaczaną i dokładnie mieszamy - zalewamy gotującą zupę i mieszamy by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy. Zupę podajemy na ciepło.
Zupa chińska ostro-słodka
do czystego wywaru dodajemy marchewkę i grzybki
Zupa chińska ostro-słodka
następnie dodajemy kiełki fasoli i gotujemy
Zupa chińska ostro-słodka
następnie dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka
Zupa chińska ostro-słodka
na koniec zalewamy całość przyprawami i zagotowujemy