slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 648]

Zupa cukiniowa z rukolą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczną zupę idealną na tę porę roku. Piękny zielony kolor zawdzięcza dodatkowi rukoli. Rukola dodała również nieco pikantności zupie. Polecam

Zupa cukiniowa z rukolą

Składniki:

Zupa cukiniowa z rukolą

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 500 g cukini
  • 100 g rukoli
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 l bulionu
  • sól, pieprz
  • oraz: ulubiony makaron

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowa z rukolą
Myjemy i osuszamy wszystkie warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w małą kostkę, odstawiamy. Cukinię obieramy, wyjmujemy pestki i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Rukolę kroimy w paseczki.

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim marchewkę z pietruszką i selerem a następnie zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy przez 10 min. Po tym czasie dodajemy startą cukinię i gotujemy przez 5 minut.

Na koniec dodajemy rukolę i gotujemy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.

Smacznego