Sposób przygotowania:
Zupa cukiniowa z soczewicą
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę chili pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). W garnku rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę. Cukinię obrać, usunąć jej pestki. Cukinię pokroić w niezbyt dużą kostkę. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Cukinię i marchewkę wrzucić do garnka, wymieszać i smażyć razem ok. 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodać trochę soli, pieprz i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać razem z soczewicą do garnka. Wlać bulion, dodać liście pora i selera. Dodać też majeranek. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
dża