Sposób przygotowania:
zupa cytrynowa
selera, marchew, pora i cebulę myjemy i obieramy. Skrzydełka kroimy w kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku zalewając 3 l wody gotując pół godziny na dużym ogniu.
W drugim naczyniu umieszczamy cytrynę zalewając wodą by była zanurzona. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Wodę wylewamy i powtarzamy tą czynność 3-krotnie. Wówczas wyjmujemy cytrynę i kroimy na pół.
W rondelku topimy masło dodając mąkę i szafran dokładnie mieszając, dodajemy bulion z warzyw i skrzydełek dodając śmietanę i gotując 5 minut.
Połowę cytryny zalewamy zupą miksujemy mikserem, przecedzamy przez gęste sito i podajemy doprawiając do smaku.
W drugim naczyniu umieszczamy cytrynę zalewając wodą by była zanurzona. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Wodę wylewamy i powtarzamy tą czynność 3-krotnie. Wówczas wyjmujemy cytrynę i kroimy na pół.
W rondelku topimy masło dodając mąkę i szafran dokładnie mieszając, dodajemy bulion z warzyw i skrzydełek dodając śmietanę i gotując 5 minut.
Połowę cytryny zalewamy zupą miksujemy mikserem, przecedzamy przez gęste sito i podajemy doprawiając do smaku.