marcinellino

marcinellino

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

zupa cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zupa cytrynowa o aromacie szafranowym

zupa cytrynowa

Składniki:

zupa cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

zupa cytrynowa
selera, marchew, pora i cebulę myjemy i obieramy. Skrzydełka kroimy w kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku zalewając 3 l wody gotując pół godziny na dużym ogniu.
W drugim naczyniu umieszczamy cytrynę zalewając wodą by była zanurzona. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Wodę wylewamy i powtarzamy tą czynność 3-krotnie. Wówczas wyjmujemy cytrynę i kroimy na pół.
W rondelku topimy masło dodając mąkę i szafran dokładnie mieszając, dodajemy bulion z warzyw i skrzydełek dodając śmietanę i gotując 5 minut.
Połowę cytryny zalewamy zupą miksujemy mikserem, przecedzamy przez gęste sito i podajemy doprawiając do smaku.