SUPERPRZEPIS

Zupa cytrynowa z ryżem

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Zupa cytrynowa z ryżem

Smaczna cytrynowa zupa z ryżem.

Składniki:

Zupa cytrynowa z ryżem

 

  • 1i 1/2 litra wywaru drobiowego
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 małe cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • 1 mały kubeczek śmietany homogenizowanej
  • natka pietruszki do przybrania

 

Sposób przygotowania:

Zupa cytrynowa z ryżem
Cytryny dokładnie wyszorować i z jednej zetrzeć skórkę.Sok wycisnąć z dwóch cytryn.Do gotującego się wywaru dodać opłukany ryż,startą skórkę cytrynową i płaska łyżeczkę soli.Gotujemy do miękkości ryżu.Dodać sok z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Śmietanę wymieszać z żółtkami i zahartować gorącą zupą.Wywar zdjąć z ognia i cienkim strumieniem wlewać zaprawę żółtkową cały czas mieszając. Postawić na mały ogień ,ale nie gotować. Zupę dosmaczyć do smaku solą ,świeżo zmielonym pieprzem i cukrem.

Tagi:

ryż