Sposób przygotowania:
Zupa dla Świnki na Walentynki !
Makaron wstążki przygotuj wg. wskazań na opakowaniu. Zagotuj wodę w czajniku (ok 5 szklanek). Utłucz w moździerzu (lub zmiksuj blenderem) trawę cytrynową,czosnek,imbir, pieprz, kolendrę z dodatkiem oleju arachidowego i 1 łyżki wody. Tak przygotowana pastę włóż do garnka i podgrzewaj , aż składniki wydzielą swój aromat, wtedy zalej mieszankę gorącą wodę, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa i mięso pokrojone w cienkie paski lub kosteczkę. Lekko posól i dodaj sos sojowy (pamiętaj że jest słony) i grzyby. Gotuj ok. 10 minut (do chwili gdy warzywa i mięso będą miękkie).
Sprawdź, czy zupa jest wystarczająco doprawiona, dodaj jeśli trzeba sosu sojowego.
Na talerze wyłóż makaron, wyjmij łyżką cedzakową grzyby i warzywa, pokrój je tak, aby ozdobić naszą zupę - ułóż je na makaronie razem z kawałkami mięsa, posyp posiekaną kolendrą (ew. pietruszką). Zalej gorącą zupą ostrożnie, by nie zburzyć dekoracji.
Sprawdź, czy zupa jest wystarczająco doprawiona, dodaj jeśli trzeba sosu sojowego.
Na talerze wyłóż makaron, wyjmij łyżką cedzakową grzyby i warzywa, pokrój je tak, aby ozdobić naszą zupę - ułóż je na makaronie razem z kawałkami mięsa, posyp posiekaną kolendrą (ew. pietruszką). Zalej gorącą zupą ostrożnie, by nie zburzyć dekoracji.