jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 433]

Zupa dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię takie zupy dyniowe rozgrzewające na jesienne dni. Dodatkowo można taką zupę podać z groszkiem ptysiowym.

Zupa dyniowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa dyniowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa
Dynię kroimy, wyjmujemy łyżką miąższ i pestki. Kroimy w księżyce, układamy na blaszce, posypujemy tymiankiem i kropimy oliwą. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach do miękkości.

W garnku gotujemy pokrojone ziemniaki, marchewkę, cebulę, pietruszkę z dodatkiem bulionu i przypraw. Dodajemy upieczoną dynię, chwilę razem gotujemy, dokładamy czosnek przepuszczony przez praskę. Miksujemy całość, przyprawiamy curry, imbirem startym, pieprzem.

Nalewamy na talerze i posypujemy groszkiem ptysiowym i natką pietruszki.
Zupa dyniowa
ugotować wszystkie składniki i później zmiksować
Zupa dyniowa
dynię wcześniej pieczemy posypaną tymiankiem lub majerankiem