Sposób przygotowania:
Zupa krem cebulowaEtap 1
Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w piórka.
Etap 2
W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą i wrzucić pokrojoną cebulę.
Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum pół godziny do momentu aż cebula będzie skarmelizowana.
Nie należy podkręcać ognia żeby przyspieszać smażenie, ponieważ cebula się spali i będzie gorzka.
Etap 3
Po tym czasie dodać ziemniaka pokrojonego w plasterki i dalej smażyć już tylko ok. 10 minut.
Etap 4
Następnie dodać gorący bulion i gotować pod przykryciem kolejne pół godziny, po tym czasie zupę zmiksować na gładko i doprawić sola i pieprzem.
Etap 5
W miedzy czasie przygotować grzanki. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Bułkę pokroić na kromki, nałożyć ser z czosnkiem i zapiec, aż będą chrupkie. Zupę podawać z gorącymi grzankami.