SUPERPRZEPIS

Zupa krem cebulowa

  • renatka1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zupa krem cebulowa Więcej zdjęć (2)

Zupa krem cebulowa z grzankami z bułeczki z serem żółtym i czosnkiem jest pyszna i rozgrzewająca. Polecam!!!

Składniki:

Zupa krem cebulowa

 

 

  • Dodatkowo:
  • 100 g sera zółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bułka pszenna

Sposób przygotowania:

Zupa krem cebulowa

Etap 1

Zupa krem cebulowa
Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w piórka.

Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w piórka.

Etap 2

Zupa krem cebulowa
W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą z oliwek.

W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą i wrzucić pokrojoną cebulę.

Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum pół godziny do momentu aż cebula będzie skarmelizowana.

Nie należy podkręcać ognia żeby przyspieszać smażenie, ponieważ cebula się spali i będzie gorzka.

Etap 3

Zupa krem cebulowa
Po tym czasie dodać ziemniaka pokrojonego w plasterki.

Po tym czasie dodać ziemniaka pokrojonego w plasterki i dalej smażyć już tylko ok. 10 minut.

Etap 4

Zupa krem cebulowa
astępnie dodać gorący bulion i gotować pod przykryciem kolejne pół godziny.

Następnie dodać gorący bulion i gotować pod przykryciem kolejne pół godziny, po tym czasie zupę zmiksować na gładko i doprawić sola i pieprzem.

Etap 5

Zupa krem cebulowa
Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W miedzy czasie przygotować grzanki. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Bułkę pokroić na kromki, nałożyć ser z czosnkiem i zapiec, aż będą chrupkie. Zupę podawać z gorącymi grzankami.