Sposób przygotowania:
Zupa dyniowa na mleku z owocami
Mleko gotuję z przeciętą wzdłuż na pół laską wanilii i odstawiam do wystygnięcia i nabrania waniliowego smaku. Ja często robię to dzień wcześniej wieczorem i przestudzone mleko wstawiam do lodówki do następnego dnia. Wtedy jest naprawdę mocno waniliowe. Dynię, jabłka i gruszki kroję w grubą kostkę, zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję do miękkości. Pod koniec gotowania dodaję cukier do smaku. Odstawiam do przestygnięcia, a następnie przekładam do dzbanka blendera.
Dolewam waniliowe mleko, z którego wcześniej usuwam laskę wanilii, ale jej jeszcze nie wyrzucam. Całość miksuję na gładki krem. Następnie zupę przelewam do garnka, ponownie wkładam laskę wanilii i podgrzewam. Jeśli jest taka potrzeba to jeszcze raz doprawiam do smaku cukrem. Podaję z płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. *wagę dyni i owoców podałam już po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych *gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam trochę więcej mleka *najlepsze do tej zupy są kwaśne jabłka
Dolewam waniliowe mleko, z którego wcześniej usuwam laskę wanilii, ale jej jeszcze nie wyrzucam. Całość miksuję na gładki krem. Następnie zupę przelewam do garnka, ponownie wkładam laskę wanilii i podgrzewam. Jeśli jest taka potrzeba to jeszcze raz doprawiam do smaku cukrem. Podaję z płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni. *wagę dyni i owoców podałam już po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych *gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam trochę więcej mleka *najlepsze do tej zupy są kwaśne jabłka
kołczu
mysza75
anemon
Zupa dyniowa na słodko, to smak dzieciństwa, a właściwie horror, mojej Mamy. Nam zupy dyniowej nie gotowała. Twierdziła, że dynia na słodko smakuje okropnie. Tym przepisem chciałam Jej udowodnić, że się myli. I przyznała mi rację, teraz ciągle się domaga, abym zrobiła tą zupę.
Alex_M