Sposób przygotowania:
Zupa krem z grzankami
Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w kostkę. Pietruszkę i cebulę obieram kroję w półplasterki. Wszystkie warzywa przesmażam na maśle. Zalewam wodą dodaję liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotuję do miękkości około pół godziny.
Z zupy wyławiam ziele angielskie i liść laurowy, całość miksuję na gładki krem. Stawiam na gazie doprawiam solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. W zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę można dolać wody.
Doprowadzam do wrzenie i chwilę gotuję. Chleb na grzanki kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło dodaję chleb oprószam solą i pieprzem. Smażę do lekkiego zrumienienia.
Z zupy wyławiam ziele angielskie i liść laurowy, całość miksuję na gładki krem. Stawiam na gazie doprawiam solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. W zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę można dolać wody.
Doprowadzam do wrzenie i chwilę gotuję. Chleb na grzanki kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło dodaję chleb oprószam solą i pieprzem. Smażę do lekkiego zrumienienia.