Sposób przygotowania:
Zupa z dyni (z kurczakiem)
Sporządzić wywar z mięsa drobiowego. Kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem listka laurowego i soli.
Oczyszczoną dynię pokroić na większe kawałki i wrzucić do garnka wraz z obranymi warzywami, tzn. marchewką, pietruszką i selerem.
Na patelni roztopić masło i poddusić cebulę z porem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do miękkich warzyw w garnku. Wszystko zmiksować blenderem. W zupie rozpuścić serek topiony, dodać kawałki kurczaka oraz wlać mleko i jogurt. Dokładnie wymieszać i doprawić wg smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dla podtrzymania koloru można dodać odrobinę kurkumy. Wsypać prażoną cebulkę. Po nalaniu zupy do miseczek dodać groszek ptysiowy lub grzanki.
Oczyszczoną dynię pokroić na większe kawałki i wrzucić do garnka wraz z obranymi warzywami, tzn. marchewką, pietruszką i selerem.
Na patelni roztopić masło i poddusić cebulę z porem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do miękkich warzyw w garnku. Wszystko zmiksować blenderem. W zupie rozpuścić serek topiony, dodać kawałki kurczaka oraz wlać mleko i jogurt. Dokładnie wymieszać i doprawić wg smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dla podtrzymania koloru można dodać odrobinę kurkumy. Wsypać prażoną cebulkę. Po nalaniu zupy do miseczek dodać groszek ptysiowy lub grzanki.