Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 784]

Zupa z dyni (z kurczakiem)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna zupa dyniowa z dodatkiem mięsa drobiowego. Smakuje rewelacyjnie. Osobiście część warzyw miksuję blenderem a resztę kroję.

Zupa z dyni (z kurczakiem)

Składniki:

Zupa z dyni (z kurczakiem)

dynia

  • mięso drobiowe na wywar
  • 1 kg dyni
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 5 cm pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 100g serka topionego
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Opcjonalnie:
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Zupa z dyni (z kurczakiem)
Sporządzić wywar z mięsa drobiowego. Kurczaka ugotować w wodzie z dodatkiem listka laurowego i soli.

Oczyszczoną dynię pokroić na większe kawałki i wrzucić do garnka wraz z obranymi warzywami, tzn. marchewką, pietruszką i selerem.

Na patelni roztopić masło i poddusić cebulę z porem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do miękkich warzyw w garnku. Wszystko zmiksować blenderem. W zupie rozpuścić serek topiony, dodać kawałki kurczaka oraz wlać mleko i jogurt. Dokładnie wymieszać i doprawić wg smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dla podtrzymania koloru można dodać odrobinę kurkumy. Wsypać prażoną cebulkę. Po nalaniu zupy do miseczek dodać groszek ptysiowy lub grzanki.

Tagi:

mięso dynia