dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Zupa dyniowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta i pyszna, szybka w wykonaniu zupa z soczewicy i dyni. Sezonowa, syta choć chyba niezbyt kaloryczna. Robię ją w każdym dyniowym sezonie.

Zupa dyniowa z soczewicą

Składniki:

Zupa dyniowa z soczewicą

zupa

  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 200 g obranej dyni
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z soczewicą
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wsypać soczewicę. Obraną dynię pokroić w małą (ok. 0,5 centymetrową) kostkę, dodać do garnka. Posolić do smaku, gotować około 35 - 40 minut.

Dodać słodką paprykę w proszku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gotować jeszcze około 2 minut.