Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Zupa dyniowa - krem, ze słonecznikiem...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kremowa zupa dyniowa - rozgrzewająca opcja na jesienny obiad.

Zupa dyniowa - krem, ze słonecznikiem...

Składniki:

Zupa dyniowa - krem, ze słonecznikiem...

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa - krem, ze słonecznikiem...
Gotujemy rosół z indyczego udka. Mięso wyjmujemy*. Do rosołu wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Po około 3 minutach od zagotowania, wrzucamy również obraną, pokrojoną na kawałeczki dynię, gotujemy do momentu aż dynia będzie zupełnie miękka, wręcz rozgotowana. Powoli wlewamy śmietankę kremówkę, stale mieszając. Gotujemy chwilę, następnie całość miksujemy blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli chcemy zupę zagęścić, możemy to zrobić rozprowadzając w niewielkiej ilości wody łyżkę mąki pszennej i wlewając to do naszej zupy. Dodajemy przyprawy - ziele ang, liść laurowy, cukier, sól i pieprz cayenne do smaku. Ja pieprzu nie żałuję, bo im ta zupa pikantniejsza moim zdaniem, tym lepsza, ale ja jestem fanką mocnych smaków ;) Wrzucamy pestki słonecznika, mieszamy i gotujemy chwilę razem. Kiedy podajemy naszą zupę, możemy dodać szczyptę imbiru i posypać wierzch tartym serem, który się rozpuści, tworząc na gęstej zupie smakowitą kołderkę. *mięso oczywiście można obrać i wrzucić do garnka z zupką podczas miksowania.