kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Zupa dyniowo - pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupę dyniową robię od niedawna, wcześniej nie miałam do niej przekonania, ale odkąd jej spróbowałam to wyczekuję sezonu na dynię.

Zupa dyniowo - pomidorowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa dyniowo - pomidorowa

 

  • Dynia 1.5 kg
  • marchewka 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler ćwiartka
  • ziemniaki 2 sztuki
  • bulion warzywny 2 litry
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • keczup pikantny 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa curry 1 łyżeczka
  • papryka ostra suszona szczypta

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo - pomidorowa
Dynię obieramy ze skóry i czyścimy z gniazda nasiennego. Kroimy ją w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion warzywny dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy i keczup. Następnie dodajemy sól, pieprz, przyprawę curry i paprykę ostrą. Zupę dyniową podaję ze śmietaną lub bagietką. 
Zupa dyniowo - pomidorowa
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, warzywa ścieramy na tarce
Zupa dyniowo - pomidorowa
Zupę gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie
Zupa dyniowo - pomidorowa
Zupę podajemy ze śiataną do zup i sosów lub bagietką