mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa dyniowo-pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Może macie jeszcze zachomikowaną dynię w spiżarni albo w zamrażarce, więc koniecznie ugotujcie tę zupę na walentynki:)

Zupa dyniowo-pomidorowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa dyniowo-pomidorowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo-pomidorowa
Cebulę obieram, siekam i podsmażam na oliwie. Dynię wraz z cebulą wkładam do garnka, zalewam bulionem (ilość zależy od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać; ja dodałam tyle bulionu, że sięgał do około 3/4 wysokości dyni w garnku). Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Gotuję całość pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyciągam ziele angielskie i liść laurowy. Dodaję przecier pomidorowy, sok z cytryny i pozostałe przyprawy. Gotuję wszystko razem jeszcze chwilę, a następie miksuję blenderem zupę na gładki krem.
Pestki dyni podprażam na suchej teflonowej patelni, posypuję nimi gorącą zupę. Dekoruję talerze natką pietruszki oraz serduszkami ze śmietany, podaję.
Zupa dyniowo-pomidorowa
Dynię kroję w kostkę, przekładam do rondla z podsmażoną cebulką
Zupa dyniowo-pomidorowa
Do uduszonej dyni dodaję przyprawy i przecier pomidorowy

Tagi:

dynia pomidory