Sposób przygotowania:
Zupa dyniowo-pomidorowa
Cebulę obieram, siekam i podsmażam na oliwie. Dynię wraz z cebulą wkładam do garnka, zalewam bulionem (ilość zależy od tego, jak gęstą zupę chcemy uzyskać; ja dodałam tyle bulionu, że sięgał do około 3/4 wysokości dyni w garnku). Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Gotuję całość pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyciągam ziele angielskie i liść laurowy. Dodaję przecier pomidorowy, sok z cytryny i pozostałe przyprawy. Gotuję wszystko razem jeszcze chwilę, a następie miksuję blenderem zupę na gładki krem.
Pestki dyni podprażam na suchej teflonowej patelni, posypuję nimi gorącą zupę. Dekoruję talerze natką pietruszki oraz serduszkami ze śmietany, podaję.
Pestki dyni podprażam na suchej teflonowej patelni, posypuję nimi gorącą zupę. Dekoruję talerze natką pietruszki oraz serduszkami ze śmietany, podaję.