eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa Eli z soczewicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po gotowaniu mięs do pasztetów pozostało mi dużo esencjonalnego bulionu, więc ugotowałam na nim zupę z soczewicy.

Zupa Eli z soczewicy

Składniki:

Zupa Eli z soczewicy

soczewica

  • 1 kg czerwonej soczewicy

warzywa

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1 pęczek natki pietruszki

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Zupa Eli z soczewicy

przygotowanie składników zupy

Zupa Eli z soczewicy
Opłukać wysypaną na sito czerwoną soczewicę.

Soczewicę wysypać na sito i opukać.

przygotowanie składników zupy cd

Zupa Eli z soczewicy
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników zupy cd

Zupa Eli z soczewicy
Obrane i umyte jarzyny pokroić w kostkę.

Marchewki, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników zupy cd

Zupa Eli z soczewicy
przygotować osiem ziarenek ziela angielskiego i trzy liście laurowe.

Przygotować 3 duże liście laurowe i 8 ziarenek ziela angielskiego.

gotowanie zupy

Zupa Eli z soczewicy
Warzywa i ziemniaki gotować w bulionie 10 minut, dodać soczewicę i gotować do miękkości.

Bulion wlać do dużego garnka i zagotować. Do wrzącego bulionu dodać jarzyny, ziemniaki i gotować 10 minut. po tym czasie do zupy wrzucić soczewicę i gotować aż wszystko będzie miękkie. Smacznego!

przygotowanie pietruszki

Zupa Eli z soczewicy
Umytą i osuszoną natkę pietruszki posiekać..

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Zupę rozlać do talerzy i posypać natką pietruszki. Smacznego!


Tagi:

zupa soczewica