Ginewra

Ginewra

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa z soczewicy to świetny i pożywny pomysł na obiad. Najlepiej smakuje z grzankami i zieloną pietruszką.

Zupa z soczewicy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa z soczewicy

 

  • 20 dag zielonej soczewicy
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • sól
  • pieprz
  • kminek w proszku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy

Przygotowanie: Do gotującego się bulionu wsypać soczewicę. Gotować ok. 40 minut. W tym czasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, czosnek i seler. jeśli wszystko ładnie się zrumieni dodać pomidory z puszki i dalej smażyć. Wszystko przełożyć do gotującej się soczewicy. Zmiksować i doprawić solą, pieprzem i troszkę kminku. 

Dodać zieloną pietruszkę. Podawać z grzankami. 

Zupa z soczewicy
Do gotującego się bulionu wrzucamy soczewice i gotujemy około 10 minut.
Zupa z soczewicy
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, czosnek i seler.
Zupa z soczewicy
Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki i dalej smażyć.
Zupa z soczewicy
Przełożyć do garnka z gotującą się soczewicą.
Zupa z soczewicy
Zupę zmiksować, doprawić solą , pieprzem i kminkiem.

Tagi:

soczewica