Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Zupa fasolowa z kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybka w przygotowaniu, treściwa zupa. Na domowym rosole z warzywami, konserwową fasolą i smażoną kiełbasą. Posypana na talerzu pikantnym serem żółtym, smakuje wyśmienicie.

Zupa fasolowa z kiełbasą

Składniki:

Zupa fasolowa z kiełbasą

 

  • 2 l. domowego rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por-biała część
  • 800g białej fasoli konserwowej ( 2 puszki)
  • 500 ml. przecieru pomidorowego
  • 500g. cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego ( użyłam z ostrą papryką , bazylią i pomidorami)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól , pieprz
  • tarty ser żółty ( użyłam sera cheddar)

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z kiełbasą
Marchew i pietruszkę obrać umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Pora rozkroić, dokładnie wypłukać, posiekać drobno. W garnku podgrzać rosół, dodać warzywa gotować do miękkości.

Kiełbasę pokroić w cienkie plastry, usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.

Dołożyć odsączoną fasolę, wlać przecier pomidorowy oraz doprawić majerankiem, natką pietruszki solą i pieprzem.

Gotować kolejne 10 min. Zupę na talerzu posypać tartym serem żółtym.